Animaatiot kemian opetuksessa

Olen jo pitkään kaivannut helppokäyttöistä ja ilmaista ohjelmaa kemiallisten ilmiöiden animoimiseksi. Aikaa ei ole kuitenkaan aiemmin tuntunut olevan tarpeeksi syvällisempää asiaanpaneutumista varten. Pääsiäisen jälkeen alkavassa viidennessä jaksossa minulla on kuitenkin KE2-kurssi, joten päätin, että nyt animointiohjelman käyttöönotto olisi kätevää, kun se tulisi heti opiskelijakäyttöön.

Törmäsin netissä surffailtuani ChemSense Animator -ohjelmaan, jota luin joidenkin kemian opettajien käyttäneen animoinnissa. Ryhdyin opettelemaan ohjelman käyttöä, mutta lataaminen ei ollutkaan ihan niin yksinkertainen juttu kuin olisi voinut kuvitella. Yritin yksikseni muutaman kerran, mutta sitten päädyin kysäisemään apua Facebookista ja kuten tavallista, sain avun ongelmaani (Kiitos vaan Kemian opettajat -vertaisryhmä!). Kerron kuitenkin nyt lyhyesti, miten lataus onnistuu, jos jollain muullakin on ongelmia ohjelman kanssa.

Mene aluksi osoitteeseen http://chemsense.sri.com/download/ ja lataa ChemSense Animator Installer. Tarkista samalla, että sinulla on koneellasi asennettuna Java, sillä ohjelma vaatii sen toimiakseen. Kun asennusohjelma ilmoittaa latauksen olevan valmis, on aika avata ohjelma. Ohjelman lataus on siitä poikkeuksellinen, että työpöydälle ei suoraan ilmesty pikakuvaketta ja tiedostoihin (ainakin Windows 7:lla) tulee vain sellainen kansio, josta löytyy Uninstall-nappula. Ohjelma asentuu C:\program files (x86)\Chem Sense Animator\ -kansioon, josta löytyy sitten itse ohjelma ja muut lisähärpäkkeet ja ohjelmakuvaketta klikkaamalla voit luoda pikakuvakkeen työpöydälle, jotta ohjelman käyttäminen olisi jatkossa helpompaa.

En siis itse tajunnut etsiä ohjelmaa tuolta x86 -kansiosta, joten tuskailin asennuksen kanssa sen verran kauan, että olin jo luopumassa ohjelman käytöstä kokonaan. Kun sitten sain vihdoin ohjelman auki, oli käyttäminen helppoa ja totesin, että voin hyvin teettää KE2-kurssin opiskelijoilla animaatiota joistain kurssin aiheista.

Tässä pikakokeiluni bentseenin elektronirakenteen havainnoinnista:

Bentseenin elektronirakenne

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s